Az Anyaság 50 árnyalata című podcast sorozatom első epizódjában egy fiatal, keresztény várandós kismamát, Kirát kérdezgettem. Hogy miért tartom fontosnak a vallását említeni? Azért, mert a beszélgetésünk során teljes mértékben meggyőződtem arról, hogy számára a vallása, az ebből fakadó értékrend, gondolkodásmód, és nem utolsó sorban – sőt, számomra lenyűgöző jelenléttel – a támogató közösség mennyire mindent meghatározó.
 
————————————————–
 
Az anyává válásra készülés, illetve aztán annak megélése sokak számára nem ennyire természetes, magától értetődő és magabiztos érzés, időszak. Mérhetetlenül sokat számít a családi és baráti háttér, akár egy vallási alapon szerveződő közösség, az ő sztorijaik, mintájuk, illetve lelki és praktikus támogatásuk. Egy ilyen erős hálóba felszabadultan tud ugrani az ember.
 
Kira egy tiszta lélek, rengeteg szeretettel és bizonyossággal a szívében, aki a beszélgetés idején első gyermeke születésére készült. A felvétel még tavaly év vége felé forgott, azóta Kira gyermeke már szépen cseperedik, és engem beavatott a szüléstörténetébe is.
Fogadjátok szeretettel ezt az első kedves, szívet melengető részt.
————————————————–
 

Az Anyaság 50 árnyalata podcast sorozat mai epizódjában Judit történetét ismerhetitek meg, aki Svájcba ment férjhez, és azóta is ott él fiával, bár már elvált gyermeke édesapjától. Megtudhatjuk, hogy mi vezetett a váláshoz, hogyan menedzselik most az életüket, milyen Svájcban az ellátó rendszer, hogy lehet gyermeket nevelni, sőt, Judit arról is mesél, hogy ebben az új helyzetben hogyan keresi a társát. Fogadjátok szeretettel!

————————————————–

 
Az Anyaság 50 árnyalata podcast sorozatomban ezúttal a harmincas évei közepén járó Ritával beszélgetek, aki nagyon elégedett és hálás a jelenlegi életéért, és most (illetve egész eddigi életében) egyáltalán nem gondolja úgy, hogy gyermeket kellene vállalnia. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy ez a jövőben megváltozhat. Igyekeztünk alaposan körbejárni a témát, milyen megfontolások, gondolatok, érzések övezik. Nagy köszönöm ezúton is az őszinteséget!!
————————————————–

 
A legújabb epizódban Adrienn története bontakozik ki, aki tudatosan készült az anyaságra, és duplán is nagy munkát tett bele, hiszen harmincévesen még egy olyan, egyébként évtizedes kapcsolatban élt, ahova nem terveztek egyáltalán gyermeket, illetve a saját születésélményének a traumáit is fel kellett dolgoznia.

Azt hiszem sokan küzdenek olyan problémákkal, mint korábban Adrienn. Kérdés, hogy sokaknak sikerül-e céltudatosan, kitartó, sokszor fájdalmas munkával megküzdeni vágyaik beteljesüléséért.

Hogy sikerült neki? Hát, hallgassátok meg!!
————————————————–

Az #anyaság50árnyalata podcast sorozat ezen a héten egy dupla résszel jelentkezik.
Egy csodálatos, kétgyermekes édesanyával beszélgettem, aki átélte a szülés utáni depressziót és hatalmas lelki erővel és a családja támogatásával megküzdött vele. Olyannyira, hogy második babát is vállaltak a férjével, annak ismeretében, hogy újra felütheti a fejét a probléma. Mára túl vannak a történeten és négyesben élnek boldogan.
Hálás vagyok, hogy ezt a nehéz történetet ilyen őszintén és részletesen megosztotta velem, ha akár csak egy hallgatónak is segíthetünk vele, már megérte!
 
Ha a szülés utáni depresszió jeleit érzékeled magadon vagy egy közeli szeretteden, ne habozz professzionális segítséget kérni! Ez az állapot betegség, nem tehetsz róla, és szükséged van a segítségre!
————————————————–
 

Újabb epizód az #Anyaság50árnyalata podcast sorozatban! Ezúttal Edittel beszélgetek, aki emberemlékezet óta együtt van a férjével, tudatosan tervezték a családot. A gyermekáldás váratott magára, de utána rögtön duplán kárpótolta őket. Megbeszélgettük az ikres élet szépségeit és kihívásait, valamint a jó párkapcsolatról megfogalmazott gondolatait, végül pedig gyökeres karrierváltásának történetét. Edit készítette egyébként a borítón látható fotót is rólam, illetve családi, kismama fotózáson is jártunk már nála. Aranyosi Edit Photography 🥰

 ————————————————–

Az #anyaság50árnyalata podcast sorozat mai részében Szilvivel beszélgettem. A családalapítással kapcsolatban nem feltétlenül támogató mintát kapott. Sokat dolgozott magán, amikor igazán felnőtté vált. A fókusz is sokat változott az életében, sok év telt el sodródással. Mára elfogadta, hogy saját gyermeke talán sosem lesz, de örömmel élne akár olyan kapcsolatban, ahol “kaphat” gyermekeket. Csupa szív személyiség őszinte megnyílása. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe!

————————————————–

Az #anyaság50árnyalata ezúttal egy fiatal, tudatos, természetszerető, sportos anyukáról szól. A beszélgetés rögzítésekor még egészen pici volt a kislánya. Zsani az anyaságához vezető útról, aktuális örömeiről és kihívásairól mesélt. Ezúttal nincs semmi dráma, “csak” egy szépen megtervezett és szerencsére könnyedén kivitelezett útszakasz. Az élet nagyon sokszor ilyen is. Vagy lehet, hogy inkább Zsani életfilozófiáján múlik, hogy így él meg mindent? Hallgassátok szeretettel!

 ————————————————–

Az #anyaság50árnyalata podcast legújabb epizódjában Judittal beszélgetek, aki saját elmondása szerint az utolsó pillanatban van már a gyermekvállalásra vonatkozó döntés meghozatala szempontjából, de még egyáltalán nem tudja eldönteni, hogy mi legyen. A beszélgetésben nagyrészt “coach”-os kérdésekkel próbáljuk körbejárni, hogy ő mit gondol, mit érez, NEKI mi lenne a legjobb döntés. Hiszen ez mindenkinek a saját választása, a nőknek (is) joguk van bárhogy dönteni – lehetőség szerint alapos megfontolást követően. Hallgassátok szeretettel.

————————————————–

Csak úgy repülnek a kéthetek!! Megint van új #anyaság50árnyalata podcast! Te meghallgattad már?
Ezúttal Panni az interjúalanyom, akinek két lánya van. Az első tinédzser korában, a második negyven felett érkezett az életébe. Mindemellett Panninak nagyon határozott elképzelései vannak a karrierútját illetően, és amit a fejébe vesz, azt sikerre is viszi!
Fogadjátok szeretettel!
————————————————–

Az #anyaság50árnyalata podcast ma kijött epizódjában Melinda történetét ismerhetjük meg. Ez egy jó hosszú részre sikeredett, ami nem véletlen. Melinda egy nagyon harmonikus, kedves személy, akinek jó a közelében lenni. Tudatosan viszi az életét. Három gyermeke van, a harmadik babája koraszülöttként jött a világra. Erről is, karrieről, párkapcsolatról, tudatosságról is beszélgetünk. 🥰
Kivételesen néhány kulisszatitkot is megosztok. 🤗
– ez az egyetlen beszélgetés, amit nem online vettem fel, hanem a nappalinkban voltunk mindketten
– a felvételt követő 36. órában folyt el a magzatvizem, és született meg további 30 órára rá a kislányom, aki hivatalosan koraszülöttnek számított
– ez az utolsó rész tehát, amit még várandósan rögzítettem. A következőkbe már – akárhogy is vágom – időnként be fog hallatszani a lányom is 😅
Na, ennyi most legyen elég belőlem. Hallgassátok Melindát szeretettel!! 🥰
————————————————–

A mai #anyaság50árnyalata epizóddal kapcsolatban nagyon sokat gondolkodtam, hogy hogyan tárjam elétek. Várandósan nagyon fontos, hogy tartózkodjon mindenki a rémtörténetektől, úgyhogy kedves Te, ha most babát vársz, ezt a részt kérlek hagyd ki!
Ugyanakkor ezek a történetek is az Élet részei. Történhetnek velünk olyan dolgok akár egy másik ember, akár orvos hibájából, akár a szerencsétlen körülmények együttállásából, amiket a legtudatosabb felkészüléssel, a legnagyobb gondossággal sem tudunk elkerülni. Egy traumatikus szülés évekre, akár évtizedekre (ilyet is ismerek) is kihat az édesanya, és ezáltal akár a baba lelkére, életére.
Épp ezért tartom fontosnak, hogy a mai epizód arra az üzenetre fusson ki, hogy ha megtörténik valakivel egy ilyen eset, akkor
– merjen róla beszélni és segítséget kérni
– a környezete ismerje el a fájdalmát és segítse annak feldolgozásában.
A legrosszabb, ha a traumáink megmunkálatlanul bent ragadnak.
Fogadjátok szeretettel Eszter történetét a traumatikus szüléséről, az elszenvedett műhibáról.
————————————————–

Sokan gondolják azt, hogy a működésük független a saját szüleikétől, hogy az anyaságukban “kizárólag a saját életüket élik”.
A mintáknak azonban hatalmas, meghatározó szerepe van, ha nem is tudatosan, de tudat alatt biztosan erősen irányít. Mindig egy viszonyítási pont. Ugyanúgy, hasonlóan, vagy direkt máshogy csináljuk – ez már a mi döntésünk, de a koordináta rendszert a mintáink adják mögé.
Az #anyaság50árnyalata legújabb epizódjában Csillával beszélgettem, aki – ahogy ő fogalmazott – problémás családban nevelkedett, majd 8 éves korában kilépett az életéből az édesanyja. Saját anyává válását a rossz minta vagy aztán a mintanélküliség nagyon megnehezítette. Jó úton halad, de ennek az útnak még koránt sincs vége.
Fogadjátok szeretettel!