Az előző részben a legeslegkisebbeknek ajánlottam könyveket, ezúttal a 6-12 hónapos babák következnek. Ez a korszak a nagy mozgásfejlődések kora, és bizony rengeteg frusztrációé. Amikor a babák már nagyon-nagyon akarnának helyzetet változtatni, de amíg nem megy, addig elég idegesek tudnak lenni – legalábbis az én fiaimmal így volt. A következő könyvek kiválóak figyelem elterelésre, megnyugtatásra, szórakoztatásra. Ha úgy használod őket, ahogy a következőkben leírom, akkor biztosan segíti őket a fejlődésben, és nem utolsó sorban szuper közös időtöltés, ami a kötődést még jobban el tudja mélyíteni. Az ajánló a Libri oldalára mutató partnerlinkeket tartalmaz. Kattints rá a könyv címére vagy a képre, ha valamelyik felkeltette az érdeklődésed.

 

Ennek a korosztálynak szerintem még nagyon fontos az alternatív felhasználás lehetősége, de már rá lehet őket vezetni arra, hogy hogyan kell bánni egy könyvvel később. Mindenképp olyan kiadványokat javasolok, melyek kemény lapokból állnak, nehezebb elszakítani őket (persze az igazán ászoknak semmi sem lehetetlen), nem árt nekik, ha rácseppen a nyál, esetleg valami fajsúlyosabb, könnyű letörölni őket.

 

Leporellók

Elsőként a LEPORELLÓKAT érdemes bevetni, ezeket mindenféle módon lehet hajtogatni. Általában szép színes rajzok borítják, amit hosszasan lehet nézegetni, akár hason, és egyfajta motiváció is lehet a mozgásra, hogy el lehessen érni. Aztán körbe lehet velük keríteni játékokat (garázst az autóknak, ketrecet az állatoknak), vagy magát a babát. Lehet készíteni sátrat is, vagy akár fedett házat babáknak. Szóval rengeteg mindenre lehet használni, ja és persze fel is lehet olvasni a rövid szövegecskéket róla (rövid történetek, mondókák, versikék, dalok szoktak rajtuk lenni), de azt hiszem ez pont huszadrangú.

 

Úgy általában ITT találtok egy csomó leporellót.

És ajánlok egy aktuálisat is, ez a Húsvéti kaland című.

 

Lapozók

A következő műfaj a LAPOZÓK lehet, melynek oldalai ugyanolyan anyagból készülnek, tehát teljesen strapabíróak, ugyanakkor könyv formátumban vannak kötve, így lehet gyakorolni magát a lapozást (cserébe a fenti kreatív tér némileg csökken ?).

Az én fiaim ebben az életkorban még nem voltak vevők meséket végighallgatni, akármilyen rövid volt is az, legfeljebb mondókákat, dalokat – de azt meg a könyv nézésétől függetlenül. Ugyanakkor nagyon szerettek a könyveket nézegetve „beszélgetni”. Ha találtok egy jó könyvet, aminek az alap tematikája, képi világa elnyeri a csemete tetszését, akkor azt hónapokig nem fogja megunni, amennyiben képes vagy vele együtt fejlődni.

ITT rengeteg lapozót találsz, de ajánlok néhány konkrétat is, ami nekünk nagyon bejött.

 

Kinn a tanyán sok az állat

Azért szerettem, mert az állatok szépen, élethűen vannak ábrázolva – szerintem amikor egy pici ismerkedik az élettel, világgal, akkor nem hátrány, ha először a valósághoz közelit látja, és nem rögtön valami betépett lila-kék csíkos, torz fejű macskát, meg virágba oltott elefántot, stb…

A plusz füleknek köszönhetően könnyű lapozni, a fenti logika mentén több rétegben fel lehet dolgozni a gyerekekkel együtt, igazán sokáig élvezetes marad.

Gazdag Erzsi: Mesebolt

Gazdag Erzsi Mesebolt című verses mesécskéje nekem a gyerekkorom emlékei közt szerepel. Akkor még csak hagyományos, vékony lapos könyvben adták ki (most is kapható még ez a formátum is, újra kiadva), de a kicsiknek inkább a lapozót ajánlom. Színes kavalkád, ez már inkább elvont, mind a szöveg, mind a rajzok. Mielőtt megjegyzitek, rájöttem azonnal, hogy persze azonnal ellentmondok magamnak, de szerintem nem mindegy, hogy valami pusztán ronda és értelmetlen, vagy szép és játékosan értelmetlen… ?

Ennek a könyvnek a kapcsán később majd a számolást is lehet gyakorolni, miből mennyi van a képen, találd meg mind a három macskát, stb. Vagy – ami még csodálatosabb, egyszerre le lehet vele kötni a babát és a nagyobb tesót – amíg a kicsi a manókat bűvöli, addig a nagyobban végig lehet beszélni a színeket, mintákat, számokat, cselekvéseket is.

Kisvakond ábécéje

Bevallom, nekem nem annyira tetszik sem az illusztráció, sem a szöveg, DE mivel a fiaim nagyon szerették valamiért, ezért nem hagyom ki ebből a könyvajánlóból a Kisvakondot sem. Olyan szempontból egyébként tök hasznos ismét, hogy amíg a kisebbekkel a rajzról lehet beszélgetni, addig a nagyobbak akár a betűket is gyakorolhatják, és kinek ne jönne jól pár közös megelégedésre szolgáló tipp, amikor eltérő érdeklődési körű és korú gyermekeket kell egyszerre lekötni… ?

 

Bogyó, a csigafiú

Ha Bartos Erika mese- és a kapcsolódó vállalat birodalmát meg szeretnéd úszni, akkor ne olvass tovább ? Viszont azt hiszem a mai egy év körülieknek szóló ajánlóból nem lehet kihagyni a Bogyó és Babóca saga-t bevezető lapozókat. (Később majd elárasztanak a mesék könyvben és videón, a foglalkoztató könyvek, színezők, poharak, tányérok, és még ki tudja mi minden…)

Minden szereplőről van egy ilyen könyv (katt a képre), így alapos előtanulmányt lehet végezni a mesékhez, illetve ennek apropóján lehet gyakorolni a használati tárgyak, ruhadarabok, játékok, stb neveit. Ide most csak négyet linkelek… ?

 

 

Remélem hasznosnak találtad a gyűjtést, és velem tartasz majd a következő részben is, amikor az 1-3 éves korosztálynak ajánlok olvasnivalót.