Azt ígértem, hogy a baba / kisgyermek korosztályok szerinti könyvajánlóm egészen a születéstől fog kezdődni, mert már az anyatejjel el lehet kezdeni a könyvekkel való ismerkedést. Az ajánló a Libri oldalára mutató partnerlinkeket tartalmaz. Kattints rá, ha valamelyik felkeltette az érdeklődésed.

Kontrasztos képek

Kontrasztos formák fekete-fehérben – Babák könyvtára

Egészen korán, akár kéthetes kortól használhatóak Deákné Bancsó Katalin „Babák könyvtára” könyvei, melyben fekete-fehér, illetve színes kontrasztos ábrák találhatók az egészen picik számára. Az újszülöttek észlelése kezdetben homályos, de hamarosan képesek lesznek fókuszálni a környezetükben felbukkanó dolgokra. Figyelmüket leginkább a kontrasztos színek, legfőképpen a fekete-fehér vonzzák. A könyvsorozatban található képek célja, hogy a babák idegrendszerét stimulálja, ezzel is segítve a megfelelő idegkapcsolatok kiépülését.

A lapokat lehet mutatni a babának, vagy betenni a kiságyba, amikor ébren van, hogy nézegethesse. Ha szerencsés vagy, akkor egész jól leköti a picit, és még fejleszti is.

A Babák könyvtára sorozatban van fekete-fehér és színes, formákat, állatokat és tárgyakat ábrázoló kötet.

Puha, csörgős, fürdő könyvek

Kicsit később, de még mindig az első fél évben, amikor már tud fogni a baba, akkor nagyon ajánlom a – tapasztalataim szerint drogériákban könnyen és olcsón, míg babaszaküzletekben egy nagyságrenddel drágábban – beszerezhető puha, csörgős, tükrös, sípolós, vagy éppen fürdéshez is használható könyveket. Ezeket a fent felsorolt funkciójukon túl kiválóan lehet rágni is, a tudományra éhező kisdedeknek.

Mondókák, énekek

Bár nem a baba kezébe szánnám, de nem hagyhatom ki már a legkoraibb szakaszból sem a mondókákat, versikéket, dalokat – szórakoztatásra vagy altatásra. Számomra nagyon fontos a zene, a ritmus, még így harmincvalahány év távlatából is emlékeztem magamtól jópár mondókára, dalocskára, de inspirációnak érdemes lehet beszerezni egy-egy mondókás könyvet, vagy a youtube-on keresgélni. Ez utóbbival óvatosan, ugyanis a youtube babaszekcióját elárasztották a technó alapokon nyugvó, 3 hangból álló, iszonytató szöveggel bíró förmedvények – melyek ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendenek a babák körében, ha az óvatlan szülő együtt hallgatta, ne adj isten nézte meg a gyermekével. Én azt mondom, hogy bár hosszú távon valószínűleg kikerülhetetlen, minél később függnek rá ezekre az ízléstelen ingerbombákra, annál jobb…

Értelmes mondókák 2-3 éveseknek – Anya, taníts engem!