Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de nálunk mától a bölcsi is bezárt. Amúgy is nagyon jó program az egy-három éves korosztállyal a közös olvasás, a könyvek nézegetése, böngészése, arról való beszélgetés. De ezen felül – ha már előtte nézegettétek közösen – akkor az a jó hírem van, hogy ebben a korban már simán van olyan, hogy „leülnek önállóan olvasni” a gyermekek. Legalábbis nekem mindkét fiammal az volt a tapasztalatom, hogy időnként spontán (hát igen, ez itt még némi bibi, hogy nem kérésre, vagy javaslatra, hanem AMIKOR nekik kedvük szottyan) azon kaptam őket, hogy elővettek egy könyvet, és hosszú percekig (akár 20-30!!) nézegették, lapozgatták egyedül a könyveket.

Ehhez két tipp:

  1. A könyvek legyenek olyan helyen, hogy egyedül is elő tudják venni.
  2. Kezdjetek a böngészőkkel – szuper találmány.

Az ajánló a Libri oldalára mutató partnerlinkeket tartalmaz. Kattints rá a linkre vagy a képre, ha valamelyik felkeltette az érdeklődésed.

 

Naphegy kiadó óriásböngészők

Ezek a hatalmas alakú, kemény lapos, könnyen lapozgatható kiadványok szuper elfoglaltságot biztosítanak – eleinte valószínűleg inkább együtt, később pedig tényleg önállóan is. A Naphegy kiadó óriásböngészői évszakonként jelentek meg, és oldalról oldalra ugyanannak a kisvárosnak a helyszíneit és történéseit mutatják be. Rengeteg apró részlet megfigyelhető rajtuk. Ahogy már a múltkor a lapozóknál javasoltam, érdemes a gyermek korának, érdeklődésének és érettségi fokának megfelelően beszélgetni a látottakról, megkerestetni apró, eldugott figurákat, jeleneteket. Ezeket aztán előszeretettel újra és újra megkeresik magukban, elmélyítve a frissen szerzett tudást.

A könyvek apropóján meg lehet beszélni az aktuális évszak jellegzetességeit, ünnepeit, történéseit. Előkerülhet az évszakok, vagy akár az élet körforgása, mint téma. És minden könyvben van egy, minden oldalon végig futó kis csavar: pl. keresd meg Lórit, vagy hol van a motoros Mikulás… ?

 

Scolar kiadó böngészői

Kicsi kisebb alakú, tematikus böngészőket adott ki a Scolar.

Nekünk, két fiús családként természetesen az egyik kedvenc a Nagy járműves böngésző – mindenféle irtó szuper munkagéppel, mentővel, tűzoltóval, stb.

A másik kedvenc az Éjjel nappali böngésző, amelynek kapcsán a sötétségtől, éjszakától való félelmet oldani lehet – márpedig ez ebben az életkorban már valószínűleg felmerült Nálatok is. Meg tudunk nézni mindenféle, életből vett helyszínt először nappal, majd éjjel. Láthatjuk, hogy kicsit más dolgok történnek, más állatok vannak ébren, de kiderül, hogy nincs semmi ijesztő az éjszakában, és esetleg le is lepleződhet néhány félelmetesnek tűnő éjszakai zaj forrása.

Kihajtogatós, kukucskálós böngészők

Nagyon szerettük, és sajnos nagyrészt le is amortizáltuk a kihajtogatható, kukucskálós elemeket is tartalmazó böngészőket. Kicsi füleket kinyitva bekukkanthatunk a fa odvába, a vakond föld alatti járataiba, a traktor vezetőfülkéjébe, stb.

Nálunk az állatos téma is mindig nagy ász:

Illetve a bölcsődébe, óvodába készüléskor, illetve az első, érzelmileg túlfűtött hetekben jó szolgálatot tehet az Óvodás lettem című interaktív böngésző, melynek kapcsán meg lehet beszélni az új rutint, a felmerülő aggodalmakat, rossz élményeket.

Még több böngészőt találhatsz ITT.

Mondókák

A böngészők után nem hagyható még ki a mondókák témaköre sem. A múltkor az egészen kicsiknek való mondókás kötetet javasoltam, ezúttal az egy-három éves korosztálynak valót mutatok:

Sok kisgyerek gyorsan tanul, és szereti is a mondókákat. Ha már tudjátok kívülről, akkor szórakoztathatod a csemetédet mosogatás vagy teregetés közben. A mondókák szuperül fejlesztik a ritmusérzéket, ami később nem csak a művészi pályára készülő csemetéknek lesz hasznos, és nem csak a házibulikban segít majd csábítóbban rázni, de bármilyen fura, a jó ritmusérzék segít pl a matematikával való boldogulásban is.

További mondókás könyveket ITT találsz:

 

Bogyó és Babóca mesék

Szerintem a Bogyó és Babóca meséket nem kell bemutatni… Az én kedvenc kiadványtípusom ez a két mesét tartalmazó kötet, melyben a nagy képek alatt 2-3 sor szöveg található. Ebben a korban még nagyon fontos a sok kép kevés szöveg arány, ha nem szeretnéd, hogy a gyermeked idejekorán érdeklődését veszítse.

Mi szerettük a Bogyó és Babóca segít című kötetet, különösen a tesó érkezésekor, sikerült egy kicsit felkészülni a nagytesóvá válásra, és az ezzel járó megnövekedett felelősségvállalásra. ?

További Bogyó és Babóca mesékért és kiadványokért katt IDE.

 

Boribon

Boribon egy hároméves forma kisgyerek, akarom mondani medve, aki Annipannival él együtt, és vannak még rendszeres szereplői a mesesorozatnak. Még a saját gyermekkoromból szeretem Boribont. Ezek a mesék nagyon rövidek, egyszerűek, és pont ennek a bölcsis korosztálynak a problémáit dolgozzák fel. Anya nem tud rám eléggé odafigyelni, elvette valaki a játékom, kipukkadt a lufim, nem vagyok elég ügyes valamiben, stb.

Külön ajánlom figyelmetekbe ezt az 5 pici könyvecskét tartalmazó kiadást, mely tökéletes hosszú sorban állás, várakozás okozta trauma enyhítésére, utazáshoz, vagy babakocsiban művelődéshez.

További Boribon könyvekért katt IDE.

 

Kippkopp

Kippkopp, Tipptopp, illetve később a Kipikopik nekem igazi gyermekkori szerelem. Kiskoromban én magam is rajzoltam egy Kippkopp könyvet, a szüleim azóta is őrzik. A kedves gesztenyegyerek a természetben, réten, erdőben éldegél, és kalandozik.

Valódi növények és apró állatok (az érdeklődőknek mini növényhatározóval a borító belső felén), realisztikus, csodaszép illusztrációval – igazi lelki wellness a városi hajszolt gyermekeknek.

 

További Kippkopp könyvekért katt IDE.

 

A Graffaló

Ha felütötte a fejét a szörnyektől való félelem, akkor nagyon jó szívvel ajánlom a Graffaló meséjét. A főszereplő egérkétől lehet bátorságot, ravaszságot, kurázsit tanulni, a könyv kemény lapos, sokáig elnézegethető illusztrációval, a szöveg pedig verses, fülbemászó és dallamos. A nagyfiam pár olvasás után tudta kívülről az egész – egyébként egész hosszú mesét, és többször is „elolvasta” a kicsinek. Cukiságfaktor kimaxolva….

 

Pipp és Polli

Pipp és Polli szerintem az 1-3 korosztályon belül inkább a kisebbeknek való, de amúgy erre a fiaim rácáfolnak, mert most is szívesen veszik, ha felolvassuk, pedig már 3 és 5 évesek ugye…

Kemény lapos, egy-egy oldal képhez alig valami szöveg. Nagyon rövid kis történetecskék – a kicsik világrengető problémáiról.

Bepisilés:

Félelem a szörnyektől:

Kipukkadt a lufi:

Féltékenység a legjobb barátunkra:

 

További Pipp és Polli könyvekért kattints IDE.

 

Pindur

A Pindur kiadványok egy-egy nagyon konkrét, a bölcsis korosztály számára releváns problémára keresi a megnyugtató választ. Kemény lapos, ezen felül kinyitható füleket, húzogatható elemeket is tartalmaz.

Cumitól való végleges búcsú:

Bilire / wc-re szokás, szobatisztaság:

 

Az összes Pindur könyvet ITT találod.

 

Remélem hasznosnak találtad a gyűjtést, és velem tartasz majd a következő részben is, amikor már az óvodás, azaz a 3-6 éves korosztálynak ajánlok olvasnivalót.