Mostanában a korona vírus kapcsán úgy látom, a lakosság három (négy) csoportra tagozódott. A pánikolókra, a büszkén vállaltan nem pánikolókra, a kettő között ingadozókra és az (ebből a szempontból) tudatlanokra.

Nem szeretnék senki felett pálcát törni, sem állást foglalni.

Az alapos és gyakori kézmosás azonban alap kéne, hogy legyen, korona járvány ide, vagy oda. Én azt gondoltam, hogy a kultúránknak szerves része, de az utóbbi időben jobban odafigyelek, és rá kell, hogy döbbenjek, hogy NEM!!!

Én nem vagyok tisztaságmániás, nem fertőtlenítem otthon nyakra-főre a lakást, hagyom a gyerekeket szabadon játszani, esznek homokot, nem baj, ha csupa mocsok mindenük. Azt mondják, évi egy kg koszt kell megenni kisgyermek korban az immunrendszer kifejlődése érdekében – az én fiaim jó sztahanovista módjára szerintem havonta teljesítik ezt a célkitűzést…

De szerintem azért nem mindegy, hogy mit… Budapesten élünk, de nem a belvárosban, és a gyermekeim élete gyalogtávolságon belül zajlik egyelőre, nem nagyon utaznak tömegközlekedéssel. A játszótereken szinte mindenkit ismerünk.

Ennek ellenére pici koruktól fogva beléjük neveltük, hogy amint hazaérünk, első dolog a kézmosás (mi is minden egyes esetben így teszünk), és a koszos cipőt és ruhát is az előszobában hagyjuk.

Az első sokk egyébként már akkor ért, amikor egy közeli hozzátartozónk a kéthetes újszülöttünket úgy jött meglátogatni, hogy nem mosott kezet és az utcai cipőjében áttrappolt az egész lakáson, majd meg akarta fogni a gyereket… Szóval még szűk körben is érnek meglepetések…

Mióta dolgozom (a belváros egyik elég gusztustalan utcájában), azóta sokkal kiélezettebb lettem erre. Látom, hogy 1-1 kollega nem mos kezet az illemhely használata után, beérkezvén a munkahelyre pedig viszonylag keveseknek jut eszébe.

A buszon már szemre is rettentő sok koszos és beteg ember utazik, akik otthagyják a kórokozóikat mindenfelé, és attól, hogy előttem pont leszállt és nem láttam, a bacik-vírusok-gombák még nem tűntek el… hogy a húgy-, fekália- és vérmaradványokról ne is beszéljünk…

A múltkor végignéztem, ahogy egy 50 méterre bűzlő hajléktalan bácsi oszladozó kötéssel a koszos-véres kezén pontosan abban a bkv automatában turkált, amiből én rendszeresen veszem a bérletem.

Elnézést a sok gusztustalanságért, de úgy érzem fel kell hívnom a figyelmet a megfelelő higiénia, ezen belül minimum a gyakori és alapos kézmosás fontosságára. A korona vírus számomra most éppen csak apropó. Nem tudhatod, hogy a közértben a bevásárlókocsit az előbb egy hányást takarító vagy épp az influenzáját a tenyerébe tüsszentő ember tolta, vagy épp az általad kiválasztott árut fogdosta ugyanezzel a kézzel.

Szóval #mosskezet most és ha vége ennek a korona dolognak, akkor IS!