Vannak napok, amikor az ember már reggel elkezdi várni, hogy legyen már vége. Mert nyűgös. Mert semmi sem jó. Mert csak azt várja, hogy úgy igazán nagyon kiakadhasson. Őrjöngjön. Tomboljon. De utána sem lesz jobb. Nincs megkönnyebbülés. Csak a nyűg marad.

Stop.

Saját magadra értelmezted a fentieket vagy a gyermekedre?

Ugye? Mindkettőre ugyanúgy igaz lehet…

Talán a gyerekekkel egy kicsit több ilyen nap van. Mert ugye fogzik, csinálná de nem megy neki, csinálná de nem engeded, front van, fúj a szél, növekedési fájdalmai vannak, leszokóban van egy függőségéről, növekedési ugrása van – vagy egész nap köcsög a testvére, nem figyel rá az anyja, nem ér rá az apja, nem az a program amit ő szeretne, nem szeretne elindulni, nem szeretne hazamenni, nem szeretne lefeküdni vagy egyszerűen FST van. [Franc Se Tudja – a szerk.]

Egy-egy ilyen napot tényleg csak túlélni lehet. Feleslegesek az észérvek, a logika, a tárgyalástechnika, habitustól függően még a vigasztalás is teljesen felesleges. Az egyetlen, és egyúttal a legnagyobb dolog, amit tehetsz, hogy ott vagy vele. És kibírod.

Két dolog vált be nálunk:

  1. Kimozdulás a szabadba, de lehetőleg valami békés helyre, mert az őrjöngő gyermeknek már így is kivan az idegrendszere, nem kell tovább spannolni. A mozgás, a friss levegő, a kapcsolódás a természettel általában segít. De ha neki nem is, nekem segít abban, hogy elviseljem.
  2. Saját idegeim megacélozása és kényeztetése minden adandó alkalommal. (Igen, minden adandó, ami azt jelenti, hogy nem túl gyakran, de akkor mindenképpen.) Tudod, először magadra húzod az oxigénmaszkot, hogy aztán legyen esélyed segíteni.

 

Az elmúlt napokban rengeteget kirándultunk……………………………………………………

A kép tegnap készült. A fordulópont: kikotortuk a fa tövéből ami ott volt, majd telehordtuk száraz falevéllel. Utána varázsütésre szebb hely lett a világ. (Előtte is suhintgattunk mindenfélét a varázspálcával órákon át, de azok a varázslatok sorra befuccsoltak.)

A természet csodálatos. Nagyon jól van kitalálva, tökéletes rendszer. Többek között azt is olyan ügyesen intézte, hogy amikor már egész nap kitépnéd egyesével az összes hajszálad és elsemondommitcsinálnálvelelegszívesebben, és azt hinnéd, hogy ebből az érzelmi mélységből már nem lehet helyre jönni, akkor egy csupafog kacaj, egy maszatos mancs és egy nyálas puszi egy perc alatt pozitívba fordítja a mérleget.