Én mondjuk híve vagyok a tudatosságnak. És félreértés ne essék, ez nem ellentéte az ösztönösségnek. Például lehet tudatosan hallgatni arra, amit a mi saját ösztönünk súg, ahelyett, hogy a külső információk és elvárások határoznák meg a cselekedetünket. A ruhatár kialakítása azonban nekem ösztönösen nem ment jól, így hát külső forrásokból tájékozódtam.

A jó ruhatárat természetesen alapvetően meghatározza az élethelyzet, amiben az ember lánya éppen van vagy lenni készül. Én ugye most kezdtem újra irodában dolgozni 4 év babázás után, és nyilván a gyermekeimet sem adtam el az ebay-en, tehát továbbra is szükségem van olyan darabokra, amikben tudok sáros játszótéren orrot törölni.

Ezúttal jól akartam csinálni, és sokat olvastam utána a dolognak, az előtanulmányokba sok időt és pénzt is fektettem. És milyen jól tettem.

A jó ruhatár ismérve, hogy nem áll túl sok darabból (tehát elférek a lakásban, juhhéé), természetesen mindegyik jó rám méretben és jól is áll színben és fazonban, valamint a legtöbb darab jól variálható egymással, így jó sok szettet ki lehet hozni belőle. Jelentem, elégedett vagyok az eredménnyel. ?

Na de milyen út vezetett idáig?

Először is elmentem egy szín- és stílustanácsadóhoz még nyár elején. Itt színkendős módszerrel meghatároztuk a színtípusomat, és azon belül is azokat a konkrét színeket, amik nekem a legjobban állnak. Lenyűgöző, hogy laikus szemmel is egyértelműen látható, ahogy a sminkeletlen archoz közel téve a színes kendőket az egyiktől felragyog az arcbőr, élettel telivé lesz a szem, mintha kisütött volna a nap; másoktól viszont konkrétan vízihulla lesz, már csak a zsák hiányzik róla. No, mint kiderült, én élénk tavasz vagyok, és ezek a színeim:

élénk tavasz

Ami csak részben meglepő. Tinikoromban nyilván nekem is volt egy masszív fekete korszakom, de a hamvas fiatalságnak még nem annyira gáz, ha színek helyett feketébe burkolózik. Ami utána totális tévút volt, az a barna mindenféle árnyalata, földszínek, és a fekete-fehér összeállítások. Mint kiderült, nekem pont ezektől lesz élettelen az arcbőröm, kifejezéstelen a tekintetem. Viszont már pár éve magamtól is az élénk színeket keresem és szeretem, de ezt egyébként a gyerekes léttel kapcsoltam össze. Szóval nincs semmi gáz, nem ijedek meg a színektől, sőt! Örülök, hogy tudományosan megalapozott, hogy viselhetem őket. ?

Ugyanezen a tanácsadáson a testalkatomat is kielemeztük, és hogy milyen szabású ruhák állnak jól. Ebben a témában, illetve különböző szettek összeállításáról utána még néztem jópár youtube videót is. Röviden úgy tudnám leszűrni a konklúziót, hogy

És biztos van még egy csomó, de nekem ezek voltak a leginkább relevánsak.

Miután ezek már mind a fejemben voltak és még pár influenszer kapszula gardróbját is megnéztem ?, papíron összeállítottam magamnak a saját ruhatáram. Majd a nagy gardrób ürítés  után, amiről ITT írtam, kipipáltam ami már rendelkezésre áll, a többit pedig módszeresen beszereztem.

Rendeltem netről, csináltam plázás körutat, voltam butikokban, ahol egyedibb ruhák vannak. Mindenhol csak olyat vettem, ami az előre eltervezett koncepcióba belefért. Pontos darabszámot egyébként nem határoztam meg előre, de színt, fazont igen.

Íme az én ruhatáram elemei kilistázva:

Felsők:

Alsók

Cipők

Kiegészítők

Fehérneműk

 

 

Illetve a smink cuccokat is a megfelelő színárnyalatokra lőttem be.

 

Nekem végülis a színes cuccok élénk rózsaszínek illetve sárgák. Ezekből rengeteg szettet ki lehet hozni. Az alsók variálhatók a pólókkal és a blézerekkel, illetve a cipőkkel is, mindegyik szettnek más az összhatása, ráadásul sitty-sutty át tudok alakulni meetingelős business woman-ből játszótéri anyukává.

Egy jó ruhatárnak rengeteg előnye van:

Tipp: amikor hangulatod és időd engedi, fotózz le magadnak jópár szettet és mentsd le a telefonodra. Így, amikor az éjszakát nem sikerült alvással elütni, vagy egyszerűen OLYAN reggelre ébredsz, hogy SEMMI sem jön össze, akkor vedd elő a telefonod, és egyszerűen bízd rá magad a jókedvű és magabiztos énedre. Így ilyenkor sem kell agyvérzést kapni a nincs egy göncöm amit felvegyek szindrómától.

Azt nem ígérem, hogy egyszer s mindenkorra vége az impulzus vásárlásoknak, de azt szerintem most már sikerül majd mindig betartanom, hogy a fenti koncepciót szem előtt tartsam.