A tudatosság egy olyan állapot, amikor teljesen jelen vagy a pillanatban, tudatosan észleled és elfogadod az érzéseidet, gondolataidat és cselekedeteidet.
Megfigyeled azokat, ugyanakkor észreveszed, hogy nem vagy velük azonos, azok csak gondolatok, nézőpontok, rajtad múlik, hogy egy másik reakciót, cselekedetet választasz-e ezúttal, mint egyébként szoktál.
Amikor tudatosan figyelsz magadra és a környezetedre, képes vagy:
???????????
1. Kapcsolatban lenni az érzéseiddel: A tudatosság lehetővé teszi, hogy felismerd és elfogadd az érzéseidet, anélkül, hogy elítélnéd vagy elfojtanád azokat. Ez segít abban, hogy empatikusabb tudj lenni önmagadhoz és másokhoz is. Mások érzéseit is képes leszel elviselni anélkül, hogy azokat el akarnád ítélni vagy elfojta(t)ni.
???????
2. Élvezni a jelen pillanatot: A tudatos jelenlét lehetővé teszi, hogy teljes mértékben megtapasztald és élvezd az adott pillanatot, anélkül, hogy a múlton vagy a jövőn agyalnál. Ez segít elkerülni a stresszt és a szorongást.
?‍⚖️?‍⚖️??️
3. Döntéseket hozni az igényeid alapján: Amikor tudatosan figyelsz magadra, jobban megismered az igényeidet és értékeidet. Ez segít abban, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek valóban támogatnak téged, nem csak berögződött minták, rutinok alapján jönnek automatikusan.
☮️✌️?️
4. Megteremteni a belső békét: A tudatosság segít neked elcsendesíteni a zakatoló gondolataidat és megtalálni a belső csendet és nyugalmat. Ez a belső béke áthatja az életed minden területét, és segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb és boldogabb legyél.
? Ha van kedved, próbáld ki ma ezt az egyszerű gyakorlatot:
Válassz ki egy olyan tevékenységet, amit mindennap végzel, például fogmosás, séta, főzés vagy mosogatás. Amikor ma ezt csinálod, fejben állj meg egy pillanatra, és hozd tudatosan jelenlétedet a tevékenységbe. Figyelj az érzéseidre, a szíved dobogására, a légzésedre és a környezetedre. Próbáld elengedni az aggodalmakat és a zavaró gondolatokat, ne következtess, ne ítélkezz, semmi sem jó vagy rossz, egyszerűen csak légy jelen a pillanatban. Tapasztald meg, hogyan változik meg az érzékelésed a tudatos jelenlét által.
A tudatosság egy olyan gyakorlat, amelyet mindennap fejleszthetsz. Minél inkább gyakorlod, annál mélyebb lesz a kapcsolatod önmagaddal és a világgal, és annál több örömöt, békét és értelmet találsz az életedben.
?️ Írd meg, hogy milyen tevékenységet választottál ma, és hogy milyen hatást észleltél a tudatos jelenlét gyakorlása során.